Gazdálkodj okosan! – az időddel is | FIRST-LINE
2022-03-13 |
...
Korábban voltak napok, amikor szó szerint kifolyt az idő a kezemből. Sorakoztak előttem a feladatok, de a felének se értem a végére, máris beesteledett és úgy éreztem, semmire se haladtam. Mire utolértem volna magam, jött egy újabb zsúfolt nap és kezdődött az egész előröl.

➴ Szerző: Kovács Orsi ➤

 

Bár ráfoghatnám, hogy misztikus időtolvajok szemeltek ki maguknak áldozatul, de sajnos a feladatokkal való rendszeres elúszásnak a pocsék vagy jobban mondva nem létező időmenedzsment volt az oka.

A hatékony időgazdálkodás és feladatszervezés összeszedettséget és következetességet igényel, mindamellett elengedhetetlen feltétele a kiemelkedő teljesítménynek. A priorizálás, más néven rangsorolás sokszor nem is olyan egyszerű feladat. Mit helyezzek előtérbe? A rövid vagy a hosszú távú célokat? A család igényeit vagy a feladataimat? Honnan tudok lefaragni időt, hogy mindenre jusson egy kevés? Egyáltalán muszáj mindent egyedül csinálnom vagy van, amit kiszervezhetek másnak?

Minél több feladatunk van, annál könnyebben fordulhat elő, hogy valami elfelejtődik közülük. Így kapjuk magunkat azon, hogy nem fizettük be az áramszámlát, nem küldtünk el egy fontos e-mailt, nem vittük be a kartondobozt az ovis foglalkozásra, elfelejtettük a párunkat felköszönteni a névnapján, vagy hogy a reggeli kávén kívül semmit nem ittunk egész nap.

Mielőtt nekikezdenénk a feladatok ámokfutásszerű végrehajtásának, gondoljuk át, mennyire élhető a napi rutinunk. Nyugodtan indul a reggel vagy kapkodással? Van helye a rendszeres étkezésnek a napjaimban? El tudom határolni a munkát a magánélettől vagy hazaérve is a félbehagyott feladataimon jár az eszem?

Érdemes előre felvázolnunk az előttünk álló hónapot, hetet, hogy lássuk, mire mennyi időt tudunk szánni és mik azok a feladatok, amiket delegálni tudunk. A napi teendők között pedig állítsunk fel egy sorrendet a sürgősség és fontosság mentén. A határidős munkák nyilván a sürgős és fontos kategóriába fognak sorolódni. Ezt követik a fontos, de nem sürgős feladatok, mint például az önképzés, a kapcsolataink ápolása, az öngondoskodás. A nem fontos dolgok alapvetően csak elviszik az időnket, ezért a rájuk szánt időt érdemes a minimálisra szűkíteni.

A befolyásolási körünkön kívül eső problémákon való rugózás mindenképpen az utóbbi a kategóriába esik. Hogy egy népszerű példát vegyünk: a klímaválság egy nagyon égető, világszintű probléma. Azonban ha nem ezen a területen dolgozol vagy nem aktivistaként tevékenykedsz, a befolyásolási köröd addig terjed, hogy a saját ökológiai lábnyomodat igyekszel csökkenteni. Például nem égeted a villanyt feleslegesen, szelektíven gyűjtöd a hulladékot, ésszerűen vásárolsz. A klímatudatosságnak nem része, hogy céltalan vitába keveredj egy pöfékelő kamionsofőrrel a benzinkúton vagy az interneten keresztül, kizökkentve magad a napi ritmusodból.

A hatékony időgazdálkodás tanulható és a hosszú távú sikerek érdekében érdemes is elsajátítani a tudatos feladatszervezés módszereit. Az Időgazdálkodás tréning során megszerzett tudást könnyen és gyorsan integrálhatjuk a mindennapjainkba, hiszen a tapasztalati tanulás módszere rendkívül célravezető, ha új szokásokat szeretnénk bevezetni az életünkbe, hogy megkönnyítsük azt.

Kapcsolódó képzés:

A képzés célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a tudatos időgazdálkodás módszereit, képesek lesznek megfelelően priorizálni a feladataikat és betartani a határidőket, ezáltal tudják a személyes hatékonyságukat növelni. A résztvevő képes lesz az időgazdálkodás és az egyén viszonyát beazonosítani, lépéseket tenni a „nemszeretem” feladatok elvégzésére, az örömteli munkavégzés állapotának felismerésére és elérésére, a saját hasznos idő megteremtésére, az időrabló tényezők kiküszöbölésére, az időgazdálkodási technikák elsajátítására.

Engedélyszáma: E-001374/2015/D019

Jelentkezés

Jelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.