Lélekspájz – lelki tartalékaid nyomában | FIRST-LINE
2021-12-07 |
...
Sok a kihívás az életedben? Nyomás alatt érzed magad? Hogy állnak a lelki tartalékaid? Tele van a lélekspájzod vagy ideje lenne feltölteni a polcokat odabent?

Nap mint nap rengeteg elvárással találkozol. Be kell érni időre a munkahelyedre, el kell menned a szülőire, vacsorát kell főznöd, be kell tartanod a KRESZ-t. Ezek többnyire maguktól értetődő elvárások és természetes, hogy teljesíted őket. De van, hogy valami megváltozik és már a legalapvetőbb elvárásoknak való megfelelés is mázsás teherré válik.

A nehezített körülmények között nagyobb kihívást jelent helyt állni a mindennapokban. Legyen szó vírusról, háborúról, gazdasági válságról, a környezeted és te magad is ingerültebb lehetsz. A föléd tornyosuló elvárások és a konfliktusok okozta nyomás következtében gyakrabban érezheted magad fáradtnak, fásultnak, veszíthetsz a korábbi lelkesedésedből, elhivatottságodból.

A ki nem mondott vagy rosszul megfogalmazott érzések csak tovább növelik a feszültséget. Gyakrabban fordulhat elő, hogy bizonyos helyzetekben nem jól reagálsz, nem olyan hangot ütsz meg, amilyet a partner vagy a helyzet megkívánna. De az is előfordulhat, hogy az önérvényesítési készséged romlik.

Lelki ellenálló képességed kritikus élethelyzetekben mérettetik csak meg igazán. A reziliencia a szélsőséges változások vagy fenyegetettség esetén megvalósuló pozitív alkalmazkodási képesség. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elkerüld a testi egészségedet is veszélyeztető állapotok (depresszió; szenvedély- és kényszerbetegségek; étkezési zavarok; elszigetelődés) kialakulását.

Külső-belső immunrendszered egyidejű támogatásával egy kiegyensúlyozottabb állapotot érhetsz el. Ha besokalltál, lassíts le. Szánj időt a testmozgásra, igyál egy pohár teát vagy bort és írd össze, mitől éreznéd most jobban magad. Lehet, hogy a Bahamákon való lazulás most nem fog összejönni, de biztosan lesz olyan a listádon, amit meg tudsz valósítani. 

Megfelelő önismeret birtokában bárki számára jól fejleszthető terület. Bár ez a fajta rugalmasság részben beállítottság, személyiség kérdése, de a magasabb szintű önismeret révén teljesebb képet kaphatsz az erőforrásaidról, hogy miből tudsz gazdálkodni a szokatlan kihívásokkal terhelt időszakokban.

Válaszd a csoportos megoldásokat. Ha csatlakozol egy csoporthoz, akár egy tréning vagy egy hosszabb folyamat erejéig, rengeteg időt spórolhatsz meg magadnak. Megküzdési stratégiákat sajátíthatsz el és közben egy megerősítő közösségi élményben is részed lehet. A csoport hatalmas erőforrás lehet lestrapált állapot esetén.

A legfontosabb erőforrás te magad leszel. Ahogy fejlődsz, annál jobban fogod tudni tartani magadban a lelket. Ahogy az elmúlt két év bemutatta, az élet kiszámíthatatlan. Ez a bizonytalanság rendkívül nyomasztó és csak akkor lehet ép ésszel megbirkózni vele, ha energiát fektetsz abba, hogy ellenállóbbá és rugalmasabbá válj. Akkor újra és újra képes leszel felállni. Bármekkorát is esel.

Esemény dátum: kedd, december 7, 2021 - 17:32
Kapcsolódó képzés:

A mindennapi rohanó életben úgy érzi, hogy egyre kevésbé van kedve új dolgokba kezdeni? Egyre kedvetlenebbül kezd napi dolgai intézésébe?  Nem talál magának új célokat?  Munkatársait nehéz motiválni?  Fáradtak, teherbíró képességük határán vannak? A burn-out/kiégés szindróma már az orvostudomány által is vizsgált terület, mert tartós jelenléte fizikai elváltozásokat is okozhat szervezetünkben. Elsősorban azoknál fordul elő, akik munkájuk során emberekkel foglalkoznak, ügyfélszolgálatosként, segítő munkatársként gyakran kerülnek konfliktushelyzetbe. Ezért rendkívül fontos, hogy felismerjük, tudjuk kezelni, védekezzünk ellene.

Engedélyszáma: E-001374/2015/D010

A résztvevő megtanulja felismerni, beazonosítani a tünetek alapján, hogy hol van most és mit szeretne változtatni az életében ahhoz, hogy egészségét megőrizze. Segíti, hogy nőjön a megküzdési képessége, felismerje a belső erőforrásait, problémamegoldó képessége fejlődjön.

Ajánljuk mindazoknak, akik fejleszteni szeretnék a mentális, lelki, érzelmi ellenálló képességüket, hogy minél rugalmasabban tudjanak alkalmazkodni kihívásokhoz, megváltozott körülményekhez, fokozott terheléshez. Akik fontosnak tartják a jó egészségi állapot megőrzését. Akiknek fontos a testi-lelki JÓLlétük.

Jelentkezés

Jelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.