Új év, új élet! Vagy mégsem? – önismerettel céljaink eléréséért | FIRST-LINE
2022-01-17 |
...
A szilveszteri pezsgő pukkanása mindig valami új kezdetét jelzi. Nem csak a naptárt cseréljük le ilyenkor, gyakran az új szokások bevezetését is ehhez az alkalomhoz igazítjuk. Megfogadjuk, hogy leszokunk a nasizásról és rászokunk a sportolásra. Hogy többet szexelünk és kevesebbet aggódunk. Hogy a főnöknek be, a gyereknek meg felolvasunk. Új év, új élet!

➴ Szerző: Kovács Orsi ➤

Aztán persze jönnek a szürke hétköznapok, amikor csak automatikusan csináljuk a napi teendőket. Reggelente megpróbáljuk időben összekaparni a gyereket, reggelire már nincs idő, marad a péksüti. Délután be kell vásárolni Nagyiéknak, így a mai futás is ugrott. Ha az ágyra gondolunk, akkor leginkább az alvás jut eszünkbe, a szemünk pedig ebédszünetben néha tikkel az idegtől. Amikor a főnök leoszt minket a többiek előtt, ezúttal is leblokkolunk, a meseolvasás meg el-elmaradozik a késői fekvés miatt.

Időnként pedig az is előfordulhat, hogy egy fárasztó nap után arra a következtetésre jutunk, hogy nem csak az újévi fogadalmainknak nem tudunk eleget tenni, de közel sem alakul olyan szuperül ez az év, ahogyan vártuk.

A terveinket lassacskán maguk alá temetik a külső elvárások. Észrevétlenül eshetünk bele a folytonos megfelelni akarás csapdájába, ahonnan nagyon sok munkával tudunk csak kikecmeregni. „Mert a gyereknek szüksége van rám… A párkapcsolattal se ártana foglalkozni… A szüleim már idősek, ki segítsen nekik, ha nem én… A barátaimmal gőzöm sincs, mi van, mert hónapok óta nem volt időm felhívni őket… Ráadásul a főnök is folyton cseszeget…” Sokunk számára ismerős érvek ezek.

A mindennapok sodrásában gyakran elfeledkezünk arról, hogy a saját fejlődésünkbe fektetendő munkát és időt nem kaphatjuk meg másoktól, nem dobhatjuk be a kosárba a kenyér és a fagyasztott zöldség mellé a hétvégi bevásárláskor.

Nyomás alatt előfordulhat, hogy annyira jól akarunk teljesíteni, hogy képesek vagyunk a személyiségünktől teljesen eltérő tulajdonságokat, álarcokat felvenni. Mert félünk, hogy nem vagyunk eléggé jók. Hogy az, amit mi nyújtani tudunk nem elég vagy éppen túlzottan sok a környezetünknek.

Az öngondoskodás egyik fontos része, hogy odafigyelünk a saját szükségleteinkre, hogy meg akarjuk ismerni magunkat. Miért leszek feszült, a határidőktől? Miért hagyom, hogy hetente lekiabáljon a főnök? Miért mászok a falra, ha a kollégám átküld egy újabb nyamvadt excel táblázatot? Miért nem tudok türelmesebb/ lazább/ összeszedettebb lenni?

A személyiségtípusok ismerete jó alapot szolgáltat a mélyebb önismereti munkához. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen az alaptermészetünk majd szemügyre vesszük, hogy hogyan változtunk az évek során a környezeti ingerek hatására, könnyebben felismerhetjük valódi énünket.

Céljaink elérésének eszközei mi magunk vagyunk, s „csak akkor vagyunk képesek hatásosan bánni valamely eszközzel, ha ismerjük szerkezetét és működését.” (Rudas J.)

Esemény dátum: hétfő, január 17, 2022 - 13:04
Kapcsolódó képzés:

Rengeteg teszttel, kérdőívvel találkozhatunk a neten ebben a témában.  Ez is azt mutatja, hogy sokan keressük, hogyan működhetnénk jobban, okosabban ebben a világban. Már gyerekként, tinédzserként is találkozunk az önismeret iránti igénnyel, de felnőttkorban, a családalapítás, a munkahelyen kialakuló kapcsolatok igazán indokolttá teszik, hogy megismerjük igazi valónkat. Ki vagyok én? És ki nem vagyok biztosan? Ahogy egy tartós fogyasztási cikkhez kapunk használati útmutatót, vajon kapunk, kaphatunk-e saját magunkhoz?

Engedélyszáma: E-001374/2015/D009

Jelentkezés

Jelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.