5 trükk a hatékonyabb önérvényesítéshez

Szerinted jobban önérvényesítesz, mint egy 3 éves gyerek? Ha a válaszod nem, de a hisztihez már túl öregnek érzed magad, akkor itt van neked 5 trükk, amiket érdemes elsajátítanod.

önérvényesítés

Fizetésemelést kérni a főnöktől, elérni, hogy a család többi tagja is végezzen házimunkát, leállítani az ízléstelenül poénkodó munkatársat, egyenlően osztozni a beteg hozzátartozó ápolásának terhein... Kényesebbnél kényesebb helyzetek, amiket a végtelenségig lehetne sorolni.

Egy valami közös bennük, hogy a megoldásuk kulcsa a hatékony önérvényesítésben rejlik. Nincs mese, ezt bizony el kell sajátítanod, mert ha nem, akkor egy nap azon kapod magad, hogy a környezetedben élőket a legkevésbé sem érdekli, hogy neked is lennének szükségleteid. 

Ha felnőtt vagy, senki sem köteles kiállni az érdekeidért rajtad kívül ( leszámítva az ügyvédedet, de reméljük erre nem lesz szükséged). Dehát mégis hogy a fenébe kell ennek nekikezdeni?

Jól válassz testhelyzetet!

Hát igen, a testhelyzeted nagyon is befolyásolja a beszélgetés kimenetelét. Ha a partnered a szoba közepén ül, te pedig a szőnyeg szélén ácsorogsz, akkor ne csodálkozz rajta, ha a padlón találod magad.

Mindig törekedj arra, hogy egymásnak szemmagasságban legyetek. Így könnyebb kiállni az érdekeidért, mintha a másik hatalmi pozíciót vesz fel veled szemben, pl. feláll. Ilyenkor kövesd a példáját és állva folytasd az érvelést.

Ügyelj a testbeszédre!

Jól látod, már megint arról a fránya nonverbális kommunikációról van szó. Nyílt titok, hogy a kommunikációnknak csak a töredékét teszi ki a szavaink. Egy nem megfelelő tesstartással teljesen alááshatod a kilátásaidat.

Emlékezz vissza, hogy is áll egy olyan diák a tábla előtt, aki előző nap semmit nem tanult: görnyedt hát, beesett vállak, lesütött szem. A kudarc tökéletes receptje. 

A legjobb eredmény érdekében alkalmazd a visszatükrözés módszerét! Vedd fel a partnered testhelyzetét. Ezzel megteremted azt az összhangot, ami segít a közös nevező megtalálásában.

Törekedj az egyértelműségre!

Egyes személyiségtípusokat kifejezetten ingerültté tesz, ha túl sok a körítés. Ha a te elsődleges vagy másodlagos színed a sárga, akkor ezt kifejezetten nehezedre eshet kezelni.

Sűrítsd a mondanivalódat 3 egyszerű mondatba. Ha tudod, hogy másnap egy olyan megbeszélés vár rád, ahol érvelned kell, írd le a gondolataidat. Az összeset. Ha ezzel megvagy, akkor húzd ki belőle azokat a dolgokat, amik számodra fontosak, de nem a lényeghez tartoznak. (Nem, az együttműködésről szóló gyorslevesszerű bölcseletek sem tartoznak ide, ahogy a kutyadoki vargányás felfújt receptje sem)

Figyelj arra mit mond a másik!

Készülhetsz te a legelsöprőbb beszéddel, de az igazság az, hogy a saját érvei, érdekei mindenkit sokkal, de sokkal jobban érdekelnek annál, hogy a másik mit szeretne. 

Gyakorold az értő figyelmet! Ha a partnered azt érzi, hogy érdekel téged az álláspontja, ő is nyitottabban fog hozzáállni a te érveidhez. Fontos, hogy meglásd a szándéka mögötti szükségletet és arra reagálj, mert ahogy te is, ő is a szükségleteit igyekszik kielégíteni. Ezzel nincs is gond, addig, míg ez nem egymás kárára történik.

A hiba esély a tanulásra!

Ha mégis alulmaradtál, akkor sem kell, hogy vesztes hadvezérként elsunnyogj az alvégeken. Megtetted amit tudtál, kiálltál, ezért igenis megérdemelsz magadtól egy vállveregetést.

Ne félj kérdezni! Nyugodtan érdeklődd meg a partneredtől, hogy mi lenne számára a meggyőző érv, vagy gesztus. Hátha olyasmi, amit nem esik nehezedre megtenni, de nem gondoltál rá.

És ami nagyon fontos: soha, de soha ne savazd magad azért, mert nem a te oldaladra billent a mérleg nyelve. Egyetlen vita sem ér annyit, hogy az önbecsülésedet legyaluld miatta.

Ne feledd, akkor tudunk a leghatékonyabban önérvényesíteni, ha nem harcolni vagy menekülni akarunk, hanem együttműködni.