Csizmát fel! – a tudatos önfejlesztésről

Az önismereti munkát nem tudod megspórolni magadnak. Most megtudhatod, hogyan segíthet ebben a tréningmódszer.

önismeret

Mi különbözteti meg az önismereti és kompetenciafejlesztő tréningeket attól a folyamattól, amikor főzés közben arról merengsz, hogy jó döntéseket hozol-e, elfogad-e a környezeted, jól reagáltál-e egy konfliktus során?

Az önismereti munka az egész életedet végigkíséri. Néha fájdalmas. Néha fárasztó. Néha átkozottul izgalmas. De elsősorban elkerülhetetlen. Ha csoportban csinálod, akkor rengeteg időt és energiát megspórolsz magadnak.

Minél jobban ismered önmagad, annál tudatosabbá válsz az emberi kapcsolataidban is. Romlott már meg viszonyod, tűnt már el a süllyesztőbe barátságod azért, mert nem tudtatok megoldani egy konfliktust? Estél már pofára azért, mert félreismertél valakit? Volt már olyan, hogy magadat is meglepve reagáltál egy szokatlan helyzetben? Üdv a klubban!

A fejlődéshez ki kell lépned a komfortzónádból. Az önismeret útja tele van kátyúkkal, ez kétségtelen. Egy szakember, egy csoport szembesít azzal, hogy hol tartasz a személyiségfejlődésben. Ez pedig mindenképpen változást indít el benned.

A változástól való félelem rossz tanácsadó. Ilyenkor felmerülhet benned, hogy mégis mi szükséged van arra, hogy valaki megmondja neked a tutit, hogy hogy kéne viselkedned, hogy rávilágítson a hibáidra, amiknek az elrejtésén évek óta fáradozol. Megértelek. Ismerős gondolat. De van egy jó hírem a számodra.

Az önismereti tréningek, tanácsadások során nincs rossz osztályzat. Míg nincs ezen a téren személyes tapasztalatod, addig természetes, hogy az osztályozáson alapuló iskolarendszerben szerzett élményeid határozzák meg az elképzeléseidet. Egy jó tréner, terapeuta, coach nem fogja neked azt mondani, hogy „hát, magácska önismeretből maximum egy gyenge kettes…”

Az önismereti tanácsadások, tréningek, képzések nem arról szólnak, hogy legyalulják a személyiségedet. Éppen ellenkezőleg. Minél több visszajelzést kapsz, annál jobban kitisztul a képed önmagadról, annál több készségedet fogod tudni kiaknázni. A visszajelzés érted van. A kritika ellened. Fontos, hogy megtanulj különbséget tenni a kettő között.

A csoportban szerzett élmények intenzív, látványos változást eredményeznek. Míg az egyéni tanácsadások és terápiák ereje a páros kapcsolódás adta biztonságérzetben gyökerezik, addig a csoportos módszerek a közösségi élményből indulnak ki. A közösség elementáris erővel képes hatni az egyénre.

Egy önismereti csoport biztonságot nyújt és lehetőséget a kísérletezésre. Megtapasztalhatod, milyen szerepben érzed jól magad, hogyan hat a viselkedésed a környezetedre és te hogyan reagálsz másokra. A csoport tagjai egyénileg és csoportként is fejlődnek. Azáltal, hogy támogatod a másikat a fejlődésben, te magad is fejlődsz.

A csoport a munka során egy közösséggé formálódik, modellezve életünk egyéb közösségeit. Amit a csoporton belül megtapasztalsz önmagadról, azt továbbviheted a mindennapokba a munkahelyeden, a magánéletedben. 

Ami működött kicsiben, nagyban is működni fog. Mert lesz egy alapélményed arról, hogy milyen, amikor működik. Milyen vagy akkor, amikor jól képviseled az érdekeidet. Milyen vagy akkor, amikor ítélkezés nélkül hallgatod meg a másik felet. Milyen vagy akkor, amikor tudatosan kommunikálsz és ezzel milyen eredményt érhetsz el.  

Gyermekkorod óta tudod, hogy mire van szükséged a fejlődéshez. Életed hajnalán a családod jelentette a kontrollcsoportot. Megtapasztaltad, hogy a túléléshez, a jobb közérzethez, a fejlődéshez kapcsolódásra van szükséged. Első önismereti tapasztalataidat a szüleiddel való kapcsolatból merítetted. 

Amikor belevágsz a szervezett keretek közötti önfejlesztésbe, nem az ismeretlenbe ugrasz, hanem folytatod azt az utat, aminek az első lépését már azelőtt megtetted, hogy öntudatra ébredtél volna. A különbség az, hogy felnőttként a birtokodban van a saját hétmérföldes csizmád: a tudatosság.