Gazdálkodj okosan! – az időddel is

A hatékony időbeosztás fél siker. Ha te sem éred utol magad a mindennapokban, akkor ideje, hogy ráncba szedd a napi rutinodat.

időmenedzsment

Korábban voltak napok, amikor szó szerint kifolyt az idő a kezemből. Sorakoztak előttem a feladatok, de a felének se értem a végére, máris beesteledett és úgy éreztem, semmire se haladtam. Mire utolértem volna magam, jött egy újabb zsúfolt nap és kezdődött az egész előröl. 

Bár ráfoghatnám, hogy misztikus időtolvajok szemeltek ki maguknak áldozatul, de sajnos a feladatokkal való rendszeres elúszásnak a pocsék vagy jobban mondva nem létező időmenedzsment volt az oka. 

A hatékony időgazdálkodás és feladatszervezés összeszedettséget és következetességet igényel, mindamellett elengedhetetlen feltétele a kiemelkedő teljesítménynek. A priorizálás, más néven rangsorolás sokszor nem is olyan egyszerű feladat. Mit helyezz előtérbe? A rövid vagy a hosszú távú célokat? A család igényeit vagy a feladataidat? Honnan tudsz lefaragni időt, hogy mindenre jusson egy kevés? Egyáltalán muszáj mindent egyedül csinálnod vagy van, amit kiszervezhetsz másnak? 

Minél több feladatod van, annál könnyebben fordulhat elő, hogy valami elfelejtődik közülük. Így kaphatod magadat azon, hogy nem fizetted be az áramszámlát, nem küldtél el egy fontos e-mailt, nem vitted be a kartondobozt az ovis foglalkozásra, elfelejtetted a párodat felköszönteni a névnapján, vagy hogy a reggeli kávén kívül semmit nem ittál egész nap.

Mielőtt nekikezdenél a feladatok ámokfutásszerű végrehajtásának, gondold át, mennyire élhető a napi rutinod. Nyugodtan indul a reggel vagy kapkodással? Van helye a rendszeres étkezésnek a napjaidban? El tudod határolni a munkát a magánélettől vagy hazaérve is a félbehagyott feladataidon jár az eszed? 

Érdemes előre felvázolnod az előtted álló hónapot, hetet, hogy lásd, mire mennyi időt tudsz szánni és mik azok a feladatok, amik delegálhatóak. A napi teendők között állíts fel egy sorrendet a sürgősség és fontosság mentén. A határidős munkák nyilván a sürgős és fontos kategóriába fognak sorolódni. Ezt követik a fontos, de nem sürgős feladatok, mint például az önképzés, a kapcsolataid ápolása, az öngondoskodás. A nem fontos dolgok alapvetően csak elviszik az idődet, ezért a rájuk szánt időt érdemes a minimálisra szűkíteni. 

A befolyásolási körödön kívül eső problémákon való rugózás mindenképpen az utóbbi a kategóriába esik. Hogy egy népszerű példát vegyünk: a klímaválság egy nagyon égető, világszintű probléma. Azonban ha nem ezen a területen dolgozol vagy nem aktivistaként tevékenykedsz, a befolyásolási köröd addig terjed, hogy a saját ökológiai lábnyomodat igyekszel csökkenteni. Például nem égeted a villanyt feleslegesen, szelektíven gyűjtöd a hulladékot, ésszerűen vásárolsz. A klímatudatosságnak nem része, hogy céltalan vitába keveredj egy pöfékelő kamionsofőrrel a benzinkúton vagy az interneten keresztül, kizökkentve magad a napi ritmusodból.

A hatékony időgazdálkodás tanulható és a hosszú távú sikerek érdekében érdemes is elsajátítani a tudatos feladatszervezés módszereit. Az Időgazdálkodás tréning során megszerzett tudást könnyen és gyorsan integrálhatod a mindennapjaidba, hiszen a tapasztalati tanulás módszere rendkívül célravezető, ha új szokásokat szeretnél bevezetni az életedbe, hogy megkönnyítsd azt.