Hogyan NE építs csapatot? - az anti-csapatépítésről

Csapatépítésről már mindenki hallott. A szerencsésebbeknek volt is részük benne, a kevésbé szerencsések pedig részt vehettek egy-egy csapatépítésnek álcázott valamin, amit inkább nevezhetnénk "anti-csapatépítésnek".

csapatépítés

Az anti-csapatépítések legfőbb jellemzői a következők: 

  • a résztvevők ugyanúgy klikkesednek, mint bent a munkahelyen
  • elsősorban azért éri meg elmenni rá, mert addig nem kell dolgozni
  • a résztvevők egy része alig várja, hogy végre vége legyen
  • nem érünk el vele változást vagy fejlődést a csapatdinamikában.

Valljuk be, az ilyen anti-csapatépítések legtöbbször oltári kínosak. Az anti-csapatépítéseket két nagy csoportba sorolhatjuk: a "csináljunk valamit közösen" és a "csináljunk valamit közösen és közben piáljunk" típusúak. 

A "csináljunk valamit közösen" anti-csapatépítések sajnos a legsiralmasabbak. A kellemetlen csendek, vagy a kamubeszélgetések a semmiről végtelenül hosszú szenvedéssé nyújtják a kötelezően közösen eltöltendő órákat, amikor még a munkába se menekülhetünk egymás elől.

Egy piálással egybekötött anti-csapatépítésen előfordulhat ugyan, hogy tetőfokára hág a hangulat és közösen borulhatunk azon, hogy a Jani/Zoli/Marcsi/stb. telibe hányta a főnök kocsiját. De egy az érintettek számára ciki jelenetektől és a másnaposságtól eltekintve nem sok hozadéka van egy ilyen "közösségi élménynek", ha egyébként a munkatársak között nincs meg a kellő összhang.

Milyen akkor a jó csapatépítő?

Természetesen olyan, amire annak a csapatnak szüksége van ahhoz, hogy még hatékonyabb legyen. Vannak olyan munkahelyek, ahol hiába vannak összezárva az emberek egy épületbe, nem tudnak csapatként működni. Ilyenkor az alapoktól kell indulni. 

A konfliktusokban bővelkedő, ellenséges klikkekből álló munkaközösséget hiába zárod be egy szabadulószobába, hiába rakod be őket egy dodgem pályára, másnap már úgyis egymást fogják kibeszélni a cigiszünetben.

Egy valódi, jó csapatépítés legfőbb hozadékai a résztvevők számára a következők:

  • megtanulják fel- és elismerni mások és önmaguk erősségeit 
  • megtanulnak egy közös cél érdekében együttműködni 
  • megtapasztalják a közösen elért siker érzését 
  • megtapasztalják, hogy hogyan tudnak hatékonyak maradni időnyomás alatt vagy versenyhelyzetben 
  • megtanulják, hogyan képviseljék az álláspontjukat a csoporton belül
  • felszabadultan gyűjtenek közös élményeket, amik erősítik a személyes kapcsolatokat.

A tréningjeink, csapatépítéseink során mi is s fentiek alapján állítjuk össze a gyakorlatokat, hogy élményekben minél gazdagabban, feltöltődve folytathassátok a közös munkát, immár olajozottan működő csapatként.

Ha olyan munkacsoportban dolgozol, akár vezetői vagy alkalmazotti beosztásban, ahol folyton feszültségek vannak, a legegyszerűbbnek tűnő feladatok sem mennek zökkenőmentesen és túl sokszor áll meg a kés a levegőben akkor itt az ideje, hogy részt vegyetek egy valódi csapatépítésen.

Ha úgy érzitek elég volt az uncsi/ gázos/ rémes anti-csapatépítésekből, ne adjátok fel, mert van más lehetőség. Lehettek jobban és lehettek jobbak. Nem kell megelégedni azzal, hogy kicsináljátok egymást idegileg, évente egyszer meg elmentek jópofizni. 

Lehettek eredményesek, hatékonyak és mindenek előtt elérhetitek azt, hogy örömmel járjatok be dolgozni, mert a ti csapatotokban még a munka is élvezetté válik.