Kibeszélnek a beosztottaid? - amikor a főnök a téma

Egy jó vezető látja a munkatársai értékeit és szükségleteit, képviseli a csapata és a cég érdekeit. Téged milyennek látnak a beosztottaid?

vezetői kompetenciák


Röhincsélnek a hátad mögött? Elhallgatnak mikor belépsz az étkezőbe? Nem titok, hogy a pletyka, a kibeszélés, a csendes élcelődés vagy a kirekesztés jelen van a felnőtt közösségekben is. A munkahelyek pedig tele vannak szaftos sztorikkal. A főnökről is.

A közös utálat csak sorsközösséget szül, nem csapaszellemet. Míg a kémiatanárról írt gúnyverssel csak a saját esélyeinket rontottuk a gimiben, a véreskezű főnökök ellen érzett közös ellenszenvnek az üzlet issza meg a levét.

Vezetőként más elvárásoknak kell megfelelned. Nagyobb a felelősséged, tőled várják a megoldásokat, neked kell meghozni a döntéseket. Ők nem látják át a te feladatkörödet, neked viszont át kell látnod az övékét.

Vezetőként a te viselkedésed a minta a beosztottjaid számára. A magasabb pozíció azt is jelenti, hogy nem egy vagy a csapatból. A beosztottak veled való kapcsolata befolyásolhatja azt, hogy milyenné válik a munkahelyi légkör.

A stressz hatására csökken a teljesítmény. Ha sokszor emeled fel a hangod a beoszottaiddal szemben akkor szorongani fognak. Az egyik fele félni fog tőled, a másik fele pedig neheztelni fog rád. Az eredmény mindkét esetben az alacsonyabb teljesítmény.

A csapatod önbizalma te magad vagy. Ha te nem hiszel benne, hogy meg tudják csinálni a rájuk bízott munkát, akkor ők sem fognak. Aki pedig tisztában van a képességeivel egy idő után más munka után fog nézni.

A lapítás árulkodó jel. Ha alkalmazottaid feszélyezettek, udvariaskodóak veled, ha csak annyit beszélnek előtted, amennyit feltétlenül muszáj, akkor ideje felülvizsgálni a vezetési stílusod. 

A jó vezetőről is születnek belső poénok. Ha te vagy a legagilisabb vezető, akihez bizalommal fordulnak a beosztottai és egy szuper csapatot vezetsz, akkor sem kerülheted el a pozíciódnak szóló jótékony humorizálást. De van egy mérvadó különbség.

A jó vezetőt kedvelik és megbecsülik. A beoszottaid törődnek veled és képesek magukévá tenni a célokat, amiket kijelölsz. El merik mondani az ötleteiket és az aggodalmaikat. Bíznak benned, hiszen te is bízol bennük. Számít nekik a véleményed, hiszen neked is számít az övéké. 

A változás, amit a csapatodban látni szeretnél benned kezdődik. Sosincs késő jobb vezetővé válni és összekovácsolni a csapatodat. A te beosztottaid nagy része is vágyik arra, hogy részese legyen egy jó munkaközösségnek, hogy kihozza magából a legtöbbet. 

Te megadhatod a lehetőséget nekik a fejlődésre. És ezáltal saját magadnak is, hogy azzá a vezetővé válj, akit önként és örömmel követnek az emberei.