Színes egyéniségek - A DISZK színekről

A DISZK személyiségtipológiája nem csupán egy egyszerű rendszer; inkább egy olyan eszköz, mely mélyebb megértést nyújt az emberi kapcsolatokról és viselkedésről. Ebben a cikkben felfedezzük, hogy miként is fejlődhetsz azáltal, hogy tudod, milyen színű vagy.

Sokszínűség

A DISZK elsőre egy igazán könnyen érthető rendszernek tűnik, ami mintha nagyon is leegyszerűsítené az emberi sokféleséget. Ha viszont jobban megismered és megtanulod használni a DISZK rendszerét, akkor rájöhetsz, hogy egy rendkívül hasznos eszközt kaptál a kezedbe.

Színek pszichológiája a DISZK kontextusában:

A különböző személyiségtípusokhoz rendelhető színek mélyebb jelentést hordoznak. A piros, például, az energiát és dinamizmust képviseli, míg a zöld a stabilitást és harmóniát. A kék a precizitás, a letisztult gondolkodás színeként köszön vissza, míg a sárga a vitalitás, a lendület színe. 

Sok esetben az öltözékünkben is visszaköszönnek a DISZK színek jellemzői: a Pirosaknál gyakran fordulnak elő erős kontrasztok, a Zöldek sokszor preferálják a természetes anyagokat, a visszafogott stílust. Míg a Kékek ruhaválasztásban is a praktikusság és a funkcionalitás mentén döntenek, addig a Sárgák ruhatárában jellemzően megjelennek az extravagánsabb, látványosabb darabok.

A DISZK színek és a személyiség sokszínűsége:

Mi minden képzésünkön kihangsúlyozzuk: mindenkiben megvan minden szín, minden személyiségjegy, azonban ezek egymáshoz való aránya változó. 

Attól függően, hogy az adott élethelyzet mit követel meg, a színeid egymáshoz való viszonya változhat: egy vezetői kinevezés, esetleg jelentősebb mennyiségű adminisztratív feladatok komoly változásokat tudnak hozni. Más készségeidnek, személyiségfunkcióidnak kell fejlődnie ahhoz, hogy helyt tudj állni ezáltal nagy a valószínűsége, hogy fél-egy év elteltével elvégzett DISZK teszt már változást fog mutatni.

A DISZK és a kommunikáció:

Egymás megértésében a DISZK kulcsok nyújtanak segítséget. Hogyan kommunikálj a Piros főnököddel? Hogyan instruáld a Zöld alkalmazottakat? Hogy jelezz vissza a Kék munkatársadnak? Hogy keltsd fel egy Sárga érdeklődését? 

A saját kommunikációd mások szükségleteihez való alakítása rendkívül nehéz feladat. Eleinte kicsit a Google fordító kezdeti változatára emlékeztethet, ami ha emlékszel elég érdekesen fordította le még az egyszerűbb mondatokat is.

Fontos, hogy tudd, mik a mozgatórugóid, hogy egyértelműen meg tudd fogalmazni, mire van szükséged. Ugyanakkor azt is érdemes feltérképezni, hogy a partneredet mik mozgatják, mivel lehet rá hatni, melyik kommunikációs csatornái a leginkább bejáratottak. Ha ez megvan, sokkal könnyebb lesz átfordítanod ezt az adott szín számára leginkább érthető nyelvre.

Ne tévesszen meg a látszat: a közös anyanyelv még koránt sem biztosíték arra, hogy megértitek egymást. A jó beszélgetés nem pusztán egymást követő monológok sora, hanem az értő figyelem és az érthető önkifejezés tánca. Ehhez elengedhetetlen, hogy az első lépés mindig a hatékony együttműködés kommunikációs alapjainak megteremtése legyen.