Új év, új élet! Vagy mégsem? – önismerettel céljaink eléréséért

Miért fuccsolnak be az új évi tervek? A te céljaidat, csak egy valaki tudja elérni és az nem Chuck Norris.

önismeret, célok megvalósítása

A szilveszteri pezsgő pukkanása mindig valami új kezdetét jelzi. Nem csak a naptárt cseréljük le ilyenkor, gyakran az új szokások bevezetését is ehhez az alkalomhoz igazítjuk. Megfogadjuk, hogy leszokunk a nasizásról és rászokunk a sportolásra. Hogy többet szexelünk és kevesebbet aggódunk. Hogy a főnöknek be, a gyereknek meg felolvasunk. Új év, új élet!

A hétköznapok könnyedén bedarálhatják a terveinket. Reggelente megpróbáljuk időben összekaparni a gyereket, reggelire már nincs idő, marad a péksüti. Délután be kell vásárolni Nagyiéknak, így a mai futás is ugrott. Ha az ágyra gondolunk, akkor leginkább az alvás jut eszünkbe, a szemünk pedig ebédszünetben néha tikkel az idegtől. Amikor a főnök leoszt minket a többiek előtt, ezúttal is leblokkolunk, a meseolvasás meg el-elmaradozik a késői fekvés miatt. 

A megfelelni akarás elvonja a figyelmünket. Észrevétlenül eshetünk bele a folytonos megfelelni akarás csapdájába, ahonnan nagyon sok munkával tudunk csak kikecmeregni. „Mert a gyereknek szüksége van rám… A párkapcsolattal se ártana foglalkozni… A szüleim már idősek, ki segítsen nekik, ha nem én… A barátaimmal gőzöm sincs, mi van, mert hónapok óta nem volt időm felhívni őket… Ráadásul a főnök is folyton cseszeget…” Sokunk számára ismerős érvek ezek.

A  saját fejlődésünkbe fektetendő munkát és időt nem kaphatjuk meg másoktól. A fejlett önismeretet bizony nem dobhatjuk be a kosárba a kenyér és a fagyasztott zöldség mellé a hétvégi bevásárláskor. 

Az öngondoskodás egyik fontos része, hogy odafigyelünk a saját szükségleteinkre. Miért leszek feszült, a határidőktől? Miért hagyom, hogy hetente lekiabáljon a főnök? Miért mászok a falra, ha a kollégám átküld egy újabb nyamvadt excel táblázatot? Miért nem tudok türelmesebb/ lazább/ összeszedettebb lenni?

A személyiségtípusok ismerete jó alapot szolgáltat a mélyebb önismereti munkához. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen az alaptermészetünk majd szemügyre vesszük, hogy hogyan változtunk az évek során a környezeti ingerek hatására, könnyebben felismerhetjük valódi énünket és a szükségleteinket.

Céljaink elérésének eszközei mi magunk vagyunk, s „csak akkor vagyunk képesek hatásosan bánni valamely eszközzel, ha ismerjük szerkezetét és működését.” (Rudas J.)